Hz.Muhammed’in (sav) Dilinden Ramazan ve Oruç




- Âdemoğlunun her amelinin sevabı on mislinden yediyüze kadar katlanır. Allah buyurdu ki: “Ancak oruç müstesna. Çünkü o şehveti ve yemesini sırf Benim için terkediyor. Oruçlunun iki sevinci vardır: Birinci sevinç, iftar ettiği zaman, ikinci sevinç de Rabbi’ne kavuştuğu zamandır.Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur.” (Buhari, Müslim)
- “Oruç, oruçluya yakışmayan şeylerle, özellikle yalan ve gıybet, genek olarak her çeşit günah zedelenmedikçe (tutan için) bir kalkandır. (cehenneme karşı)” (Nesai)
- Ebu Ümare (r.a.): “Ey Allah’ın Resulü! Bana, Allah’ın beni yararlandıracak olduğu bir şeyi emret!” “Oruç tutmalısın, çünkü oruç gibisi yoktur.” (Nesai)
- “Kim Allah yolunda farz orucu olarak bir gün oruç tutarsa Allah, onu cehennemden, yerler ve gökler arasındaki mesafe kadar uzaklaştırır.” (Taberani)
- “Cennette Reyyan adında bir kapı vardır. Bu kapıdan oruçlular çağrılır. Kim oruçlulardan ise oraya girer, giren ise asla susamaz” (Buhari, Müslim)
- “Kim oruçluya iftar verirse, oruçlunun ecri gibi oruçlu-nun sevabından hiç birşey eksilmeden- ecir alır.” (Taberani)
- “Oruç tutasınız ki sıhhat bulasınız.” (Taberani)
- “Her kim inanarak ve karşılığını sırf ederek Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa,onun geçmiş günahları bağışlanır. (Buhari, Müslim)
- “Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır; Cehennem kapıları kilitlenir; şeytanlar zincire vurulur.” (Buhari, Müslim)
- “Ramazan’ın ilk gecesi olduğu zaman, Cehennem kapıları kapanır, onun hiçbir kapısı açılmaz. Cennet kapıları açılır, o kapılardan hiçbiri kapanmaz. Bir seslenici şöyle seslenir: “Ey hayır isteyen gel, koş! Ey şer isteyen, (kötülüklere karşı) kendini tut!” O ayda Allah’ın cehennemden azatlıları vardır. Bu, Ramazan bitinceye dek her gece tekrarlanır.” (Tirmizi)
- “Ayların efendisi Ramazan’dır.” (Bezzar)
- “Her iftar zamanı Allah’ın azatlıları vardır (cehennemden kurtaracakları)” (Ahmed bin Hanbel)
- “Her şeyin bir zekâtı vardır, cesedin zekâtı ise oruçtur. Oruç sabrın yarısıdır.” (İbn Mace)
- “Oruçlunun yanında oruç tutmayanlar yemek yediklerinde, melekler onun için (sabrına karşılık) Allah’tan günahlarının bağışlanmasını dilerler.” (Tirmizi)
- İbn Mesud (ra): Allah Resulü (sav) oruçlu günümde tertemiz ve başı taranmış olmamı vasiyet etti ve buyurdu ki: “Oruçlu gününde yüzü asık olma!” (Taberani)
- “Kim oruçlu iken unutup yer, içerse orucunu tamamlasın. Çünkü Allah ona yedirmiş ve içirmiştir.” (Buhari, Müslim)
- “Oruçlu eğer yalan sözü ve başkalarını kandırmayı bırakmazsa Allah’ın onun yemesini, içmesini bırakmasına ihtiyacı yoktur.” (Buhari)
- “Nice oruçlu kimseler vardır ki oruçtan nasibi, sadece açlık ve susuzluktur.” (Taberani)
- “Kim helalinden oruçlu bir kimseyi yedirir, içirirse, melekler bütün Ramazan saatlerinde onun için istiğfar ederler. Cibril ise Kadir Gecesinde onun için Allah’tan mağfiret diler. O kişi gözyaşları ve kalp yumuşaklığı ile rızıklandırılır.” (Bezzar)
- “Sahura kalkın, çünkü sahurda bereket vardır.” (Buhari, Müslim)
- “Sahur yemeği yemelisiniz. Çünkü o, mübarek bir yemektir.” (Nesai)
- “Mümin’in sahur yemeği olarak hurma ne güzeldir.” (Ebu Davud)
- “İnsanlar iftar etmekte acele ettikleri sürece din üstünde olmaya devam ederler. Çünkü yahudi ve hristiyanlar iftarı geç yaparlar.” (Ebu Davud)
- Allah buyurdu: “Kullarım içinde en çok sevdiğim, iftarı en çabuk yapanlardır.”(Tirmizi)
- “Kim hurma bulursa iftarını hurma ile açsın, kim bulamazsa orucunu su ile açsın. Çünkü su temizdir.” (Tirmizi)
- “Peygamber (sav) iftar ettiği zaman şöyle derdi: susuzluk gitti, damarlar serinledi ve inşaallah sevabı da kesinleşti.” (Ebu Davud)
- “Akşamleyin dudakları kuru kalan hiçbir oruçlu yoktur ki kıyamet gününde iki gözü arasında bir nur olmasın.” (Taberani)
- “Sizden biri oruçlu olduğu günde edebe aykırı kötü söz söylemesin, bağırıp çağırmasın. Şayet biri ona kötü söyler veya kendisiyle dövüşürse ‘ben oruçluyum’ desin.” (Buhari, Müslim)
- “Oruçlu, kıyamet gününde Allah (cc) ile kaşılaşıp, Allah kendisine mükâfatını verince sevinir.”(Ebu Davud)
- “Oruçlunun iftar vaktinde bir duası vardır ki geri çevrilmez.” (Beyhaki)



etiketler , ,

Copyright © 13 Ramazan 1433 Patla Bizans Tüm Hakları Saklıdır. Theme by Laptop Geek . | Bloggerized by FalconHive .