Ramazan-ı Şerif Hadisleri (1)

 İnternet ortamından bu ay ile ilgili pek çok hadis ve yazı bulabilirsiniz.Hadis bulmak,hadise rastlamaktan daha önemli olan şey ise o hadisin gerçekten var olup olmamasıdır.Verilen kaynak ile uyuşup uyuşmamasıdır.Bu bağlamda kitaptan bakarak buraya bir kaç hadis aktardık.İstedik ki herkes gönül rahatlığı ile bu aya dair varid olan hadislere göz atabilsin.Konu sonunda da internet ortamında yaygın bir hataya değindik.


’’...(Bir Arabi dedi ki) Allah benim üzerime oruç tutmaktan neyi farz kıldı, bana haber ver.(Rasulullah) "Ramazan ayını farz kıldı ancak senin kendiliğinden bir miktar oruç tutman olabilir." buyurdu... (1)

"Oruç bir kalkandır. Oruçlu kimse kötü söz söylemesin ve cahillik yapmasın -yani cahiliyyet fiillerinden bir şey yapmasın- (2). Eğer herhangi bir kimse kendisiyle dövüşmeye veya sövüşmeye girişirse, ona iki defa ’ben oruçluyum’desin.Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, oruçlu ağzın kokusu, Yüce Allah katında misk kokusundan daha temizdir. Yüce Allah: Oruçlu kimse benim için yemesini, içmesini, cinsi arzusunu terk eder. Oruç, doğrudan doğruya bana edilen (riya karışmayan) bir ibadettir. Onun ecrini de doğrudan doğruya ben veririm. Halbuki diğer (emsal) güzel amellerin hepsi on misli ile ödenir." (3)

"Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Bu kapıdan kıyamet gününde ;yalnız oruç tutanlar girer ondan oruç tutanlardan başka hiç kimse girmez. (Kıyamet gününde:) Oruç tutanlar nerede? denilir. Oruç tutanlar kalkarlar ve o kapıdan girerler. Onlardan başka hiçbir kimse buradan girmez. Onlar girdiği zaman kapı kapatılır, artık bu kapıdan hiçbir kimse girmez.’’ (4)

’’Beş vakit namaz ile Cuma namazı,öteki Cumaya kadar,Ramazan da diğer Ramazana kadar aralarda işlenen günahlara kefarettir.’’ (5)

’’Kim, inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan’ı ikame ederse, geçmiş günahları bağışlanır.’’ (6)

"Her kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesinde kalkar ibadet ederse, geçmiş günahları mağfiret olunur. Her kim de Ramazan orucunu inanarak ve mükafatını ancak Allah’tan umarak tutarsa, onun geçmiş (küçük) günahları bağışlanır." (7)

’’ Ramazan ayı geldiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapatılır, şeytanlar da bağlanır.’’(8)

’’Sahur yapın (sahur yemeği yiyin) çünkü sahurda bereketvardır.’’ (9)

’’Bizimle ehli kitabın orucu arasındaki fark sahur yemeğidir.’’ (10)

’’O (peygamber) (eşinden ötürü) cünüp olduğu halde fecre (imsaktan sonraki vakte) girer sonra gusül alır ve oruca devam ederdi.’’ (11)

’’Her kim oruçlu olduğu halde unutup yer veya içerse orucunu tamamlasın (tutmaya devam etsin) çünkü onu Allah (celle celalüh) yedirmiş ve içirmiştir.’’ (12)

’’Her kim bir oruçluyu iftar ettirirse; sevabı noksanlaştırılmadan orucu tutanın sevabının bir misli, iftar ettiren için vardır(iftar ettirene verilir.).’’(13)

’’Oruç ve Kur’an-ı Kerim kıyamet günü kul için iki şefaat edicidir.’’ (14)

’’Kadir gecesini Ramazan’ın son on gecesinin tek geceleri içinde arayın.’’ (15)

Hata tashihi
Ebu Hureyre (r.a) şöyle rivayet etmiştir: Rasulullah (S.A.v): "Ramazan geldiği zaman cennet kapıları açılır." buyurdu.(16) Esasında bu hadisi unutmadan farklı bir şeye değinmeliyiz.Bu hadiste peygamberimizin Ramazan ayına sadece ’Ramazan’ dediğini görmekteyiz.Yani ’Ramazan ayı’ dememiştir.Bu durum,Ramazan ayına sadece ’Ramazan’ demenin caiz olduğuna delildir.Bir başka deyişle aşağıdaki hadis ile bu hadis çelişir.Sonuç ise bu hadis sahihken aşağıdaki hadisin asılsız oluşudur.

’’Ramazan demeyin,Ramazan ayı deyin çünkü Ramazan,Allah’ın ismidir.’’
Ve elbette internet sitelerindeki yanlışlara değinmeden geçmek olmaz.En azından bir hatayı gösterelim ; ilgili siteye baktığımızda "Mübarek Ramazan Ayı Hakkında Hadisler" başlığında konu açıldığını ve bir kaç hadis paylaşıldığını görmekteyiz.Sonuncu hadise bakınca az önce asılsız hadis olarak nitelendirilen hadise yer verildiğini görmekteyiz.Bu durum,internetten hadis okumanın ne derece güvenli olup olmadığına dair tekrar düşünmemiz gerektiğine bir işaret olabilir.

Esasında bahsi geçen asılsız hadise/söze daha önce değinmiş ve o hadisle ilgili üç farklı sayfa taramıştık.bakınız ilk hadis

"Ademoğlunun her amelinin karşılığı kat kat verilir. Bir iyilik on katından yedi yüz katına kadar mükâfatlandırılır." Allah Tealâ buyuruyor ki: "Ancak oruç müstesna, zira oruç, doğrudan doğruya bana edilen (riya karışmayan) bir ibadettir. Onun mükâfatını ben veririm. Oruçlu yemesini, içmesini ve cinsel arzularını benim için bırakmıştır..." (17)

____________
Dipnotlar
1-Buhari,Kitabu’s Savm, H.Numarası : 1891 ; Ayrıca bak.Nesai,Sünen-i Suğra; Nesai,Sünen-i Kübra;Tahavi,Müşkilu’l Asar
2-Fethu’l Bari,kitabu’s Savm;Umdetu’l Kari,Ayni,c.10,s.367
3-Buhari,H.Numarası :1894
4-Buhari,1697;Bak.Sahih,İbn Hibban
5-Müslim,233
6-Müslim, H.Numarası : 759;Bak.Buhari;Tirmizi;Ebu Davut;Nesai,Sünen-i Suğra;Darimi,Sünen;İbn Hibban,Sahih;Sahih,İbn Huzeyme
7-Buhari, H.Numarası : 1901
8-Müslim, H.Numarası :1079
9-Buhari, H.Numarası :1922;Müslim, H.Numarası : 1095; A.B.Hanbel,Müsned; Nesai,Sünen-i Suğra;İbn Mace,Sünen;İbn Huzeyme,Sahih;Darimi,Sünen;Nesai,Sünen-i Kübra;Beyhaki,Sünen-i Sağir;Ebu Davut Tayalisi,Sünen
10-Müslim, H.Numarası : 1096;Tirmizi;Darimi,Sünen;Ebu Davut,Sünen; Bu hadis ile sahur yemeğine dikkat çekilmiştir.Bu hadisten, sahur yapmayanın orucu ehli kitaba benzediğinden tutulan oruç geçersizdir manası çıkmaz.
11-Buhari, H.Numarası : 1926;Müslim, H.Numarası : 1109;A.B.Hanbel,Müsned;İbn Hibban,Sahih;Nesai,Sünen-i Kübra;İbn Ebi Şeybe,Musannef/ ’’Oruçlunun gusül almasında beis/problem yoktur.’’İbn Kudame,el Muğni,3,18
12-Buhari, H.Numarası : 1933;Müslim, H.Numarası : 1155
13-Tirmizi’de geçen bu hadis için İbn Hibban sahih demiştir, H.Numarası : 3429;Münavi’nin Feyzu’l Kadir’de belirttiğine göre ’Bu hadis umumi mana içerir yani oruçlu olan zengin olsun fakir olsun her kime iftar verilirse durum geçerlidir.’ Hadis numarası : H.Numarası : 8890
14-Hadisi A.B.Hanbel rivayet etmiştir.Elbani hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.Bak.Sahih-i Terğib,1429,984
15-Buhari, H.Numarası : 2017;Müslim, H.Numarası : 1169
16-Buhari, H.Numarası : 1898 ;Müslim;A.B.Hanbel,Müsned;İbn Huzeyme,Sahih;Beyhaki,Sünen-i Kübra;Taberani,Evsad;Taberani,Kebir
17- Kutsi hadis.Buhari,4,103-110 (H.Numarası 1894);Fazlu savm,( H.Numarası 1904);el Libas,( H.Numarası 5927);Tevhid,( H.Numarası 7942);Müslim,( H.Numarası 1151)
__________________



etiketler ,

Copyright © 13 Ramazan 1433 Patla Bizans Tüm Hakları Saklıdır. Theme by Laptop Geek . | Bloggerized by FalconHive .